🔳 مجلس ساخت برجباغ را ممنوع اعلام کند
🔶 خبرگزاری ایرنا: مساحت 700 کیلومترمربعی که نام تهران بر روی آن گذاشته شده است، در طول یک دهه گذشته 80 درصد از پوشش گیاهی خود را از دست داده است. تهران فقط 5 هزار هکتار از باغات خود را به دلیل تغییر کاربری و تبدیل آنها به برج با مجوز مصوبه برج باغها از دست داده است؛ مصوبهای که در شورای دوم به تصویب رسید و شوراییها بهویژه مهدی چمران، رئیس شورای شهر وقت، آن را تدبیری برای حفظ باغات تهران میدانست، غافل از اینکه این مصوبه به نام باغات بود و به کام برجسازها.
♦️ با روی کار آمدن شورای پنجم برای پایان دادن به قلعوقمع باغات تهران، این مصوبه لغو شد. اما خبری که چند روز پیش، آن هم در روز درختکاری رسانهای شد، واکنشها و انتقادات فراوانی به شورای شهر اصلاحطلب تهران به دنبال داشت و بسیاری را ناامید کرد؛ خبری با این مضمون که شورای شهر تهران به ساختوساز در 62 باغ تهران رأی مثبت داده است.
▫️♦️🔲🔶⬜️🔶🔲♦️▫️
🔶 همین خبر کافی بود تا بلافاصله واکنشهای منفی از سوی رسانهها و کارشناسان به سمت شورای شهر سرازیر شود. اما نکته قابلتأمل در این میان، اظهارنظر برخی اعضای شورای تهران بود. آنها میگفتند دلیلی که باعث شده آنها به ساختوساز در باغها رضایت دهند، چیزی جز حفاظت از باغات تهران نبوده است و شورای شهر مجبور شده بین بد و بدتر یکی را انتخاب کند و به این مجوزها رای مثبت بدهد.
♦️ در این میان، علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران هم گفته که موافقت با این موضوع به دلیل مصلحت بزرگتری که همانا صیانت از اصل مصوبه لغو برج باغ بود، انجام گرفته، چراکه این افراد میتوانستند با استدلال حق مکتسبه به سراغ مرجع قضایی بروند و این احتمال میرفت که خطر ابطال، متوجه مصوبه اصلی، یعنی مصوبه لغو برج باغ شود.
▫️♦️🔲🔶⬜️🔶🔲♦️▫️
🔶 خبرگزاری ایسنا: یک عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی در واکنش به صدور مجوز ساخت و ساز در ۶۲ باغ گفت: چنانچه مجوز ساخت و ساز در باغها تحت هر شرایطی و با هر مساحتی داده شود، عملا باغ کاربری خود را از دست میدهد.
♦️ وی ادامه داد: مسئولان شهری ممکن است با این استدلال که فقط مجوز ساخت و ساز در ۳۰ درصد از مساحت باغ داده شده است، کار خود را توجیه کنند ولی باید این نکته را در نظر داشته باشند که حتی صدور مجوز ساخت و ساز در ۳۰ درصد از مساحت مجموعه، خود سنگ بنای تخریب کامل باغ است.
▫️♦️🔲🔶⬜️🔶🔲♦️▫️
🔶 بهمن کشاورز : با اصل ساخت برجباغ موافق نیستم . اما با این وجود پیش از این به ساخت این 62 برجباغ مجوز دادند و اگر شورای شهر آنها را لغو میکرد، این افراد میتوانستند یکیک به دیوان عدالت اداری شکایت کنند و آنگاه دیوان حکم به ابطال لغو مجوز آنها میداد.
♦️ تنها راه مقابله با ساخت برجباغهایی که قبلا مالکان آن عوارض پرداخت کردهاند، این است که مجلس یک طرح دو یا سه فوریتی را مبنی بر ممنوعیت ساخت هر نوع برجباغ تصویب کند و بعد هم اعلام کند که این قانون عطف به ماسبق میشود و موارد قبلی را در بر میگیرد.
▫️♦️🔲🔶⬜️🔶🔲♦️▫️
🔶 حتی اگر شورای شهر صبر میکرد تا مصوبه جایگزین برجباغ به تصویب شورای عالی شهرسازی برسد و مصوبه برجباغها در این شورا لغو شود، باز هم کاری از پیش نمیبرد؛ چراکه به هر حال اینها طبق قانون قبلی مجوز گرفته بودند.
♦️ مفهوم حق مکتسب این است که اگر فرد فرآیندی را طی کرد و حقی برایش ایجاد شد، پس از تصویب قانون جایگزین بتواند بگوید من این مجوز را قبل از ابطال مصوبه قبلی دریافت کردهام.
▫️♦️🔲🔶⬜️🔶🔲♦️▫️
🔶 در خصوص دخالت قوه قضائیه در این مورد نیز باید گفت مراجع قضایی یا دادگاهها باید بر مبنای قانون رای دهند و اگر به دنبال مصلحتجویی باشند، کارها به هم میریزد، چراکه مصلحت را هرکس به یک شکل تشخیص میدهد.
♦️ قوه قضاییه هم بر مبنای بندهای قانونی میتواند به این مسائل ورود کند، نه بدون مبنای قانونی. مصالح شهر یا جامعه را در وهله اول مجلس شورای اسلامیتشخیص میدهد و اگر موضوع پیچیده شود به مجمع تشخیص مصلت نظام میرود.
♦️ مگر اینکه مجلس یک طرح دو یا سه فوریتی را مبنی بر ممنوعیت ساخت هر نوع برجباغ تصویب کند و بعد هم اعلام کند که این قانون عطف به ماسبق میشود و موارد قبلی را در بر میگیرد. تنها راه مقابله با ساخت برجباغهایی که قبلا مالکان آن عوارض پرداخت کردهاند، این است؛ اما مجلس یک سر دارد و هزار سودا.
🔸روزنامه آرمان-